You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Съвети

Съвети

Всички искаме великолепен тен, излъчващ жизненост, здраве и красота. Научете няколко съвета от специалисти за получаване на този резултат...Защо лекият тен е толкова важен и как мога най-добре да се приготвя за следващите летни ваканции?


Например излагането на средни УВ лъчи може да помогне на кожата да изгради защитна преграда срещу прекомерна УВ светлина. УВ-В лъчите, които навлизат в кожата, стимулират производството на меланин, който покрива ядрото на клетката и защитава нейните допаминергични нигростриални неврони (ДНН). Също така правят външния слой на кожата по-дебел, което не позволява на УВ светлината да премине безпрепятствено в долните слоеве на кожата. Добиването на тен чрез солариум е разумна мярка за подготовка на кожата за лятната ваканция. Но не бързайте! Без никакви изгаряния! Ще са ви необходими около 3-4 седмици, за да изградите защитен фактор от 4 до 8. Броят на препоръчителните процедури за този период от време е една или две на седмица.

Колко често мога да ползвам солариум?


Препоръката дадена от комисията по облъчване, е максимум 50 процедури на година, било то на слънце или в солариум. Времетраенето между 2 процедури трябва да е най-малко 48 часа. Изгарянията могат да се видят едва след 6 до 24 часа. Повече от 1 процедура в рамките на 24 часа може да доведе до нежелано почервеняване на кожата.

Защо тенът изчезва след известно време?


Пигментацията на кожата започва в най-външния слой - т.нар.епидермис. На всеки 28 до 30 дни всички клетки в този слой се подновяват. Клетките, разположени във вътрешната част на най-горния слой се делят и се придвижват до повърхността, където постепенно изсъхват и се откъсват. Повторни процедури по добиване на тен с УВ светлина помагат за задържането на тена.

Трябва ли да започнем от начало след почивка от процедурите?


Да, трябва. След продължителна почивка от процедурите за добиване на тен трябва да се придържате към препоръчания ви за първа процедура максимум. Следващите процедури могат да се правят само след най-малко 48 часа.

Кога мога правилно да добия тен?


Правилното добиване на тен се постига чрез умерени стъпки. Най-добре е да се придържате към план. Важно е да знаете своя тип кожа и да не превишавате препоръчителното време и дозировката на процедурите. Различни институции (между които Германския федерален здравен център) препоръчват най-малко 48-часови паузи между процедурите. Почервеняването на кожата и изгарянията могат да се появят след 6 до 24 часа. Следователно две процедури в рамките на 24 часа могат да доведат до нежелано почервеняване на кожата. Можете да постигнете перфектен резултат с общо 8-10 процедури за добиване на УВ тен.

Каква е разликата между естественото и изкуственото облъчване?


За добиване на тен чрез солариум се използва спектър, който наподобява слънчевия. Но за разлика от естественото слънце, солариумът се съобразява с типа кожа и дава възможност да се контролира времетраенето. Това означава, че характера на светлината остава един и същ. При естественото слънце интензитетът на светлината се променя постоянно.

Каква е причината за така наречените “бели петна” и как мога да ги избегна?


В повечето случаи тези петна се наблюдават по раменете и в горната част на седалищните части и могат да се обяснят с натиска, който се оказва при лежането в солариума. Натискът влияе на кръвообръщението в тези области. С други думи, кръвта не пренася до там кислород, който от своя страна е задължителен за добиването на тен. Нашият съвет: обърнете се и легнете по корем, след като сте преполовили процедурата и ще видите, че и тези части ще почернеят.

Защо някои части от тялото добиват тен по-бързо от други?


Някои части от тялото имат по-малко тенни клетки от други, като например вътрешната страна на ръцете. Други части на тялото, като лицето например, имат по гъсто окосмяване и следователно добиват тен по-бавно. Поради факта, че лицето е до голяма степен изложено на слънчева светлина през цялата година, това окосмяване служи като защита срещу УВ светлината.

Полезно ли е добиването на тен при лечение на депресии?


Някои хора просто се нуждаят от повече светлина, за да “функционират нормално”. Добиването на тен чрез слънчева светлина или чрез солариум стимулира оформянето на ендорфини, т.нар. “Хормон на щастието”. Хората, които живеят на ярка светлина, често се чувстват по-щастливи и изпълнени с радост от живота. Но, както вече споменахме, винаги се консултирайте с лекар за процедурата.

Могат ли кожните заболявания да се третират чрез излагане на УВ лъчи?


Възможно е някои кожни заболявания, като псориазис, невродермит или акне, да се повлияят от УВ светлината. В някои случаи може да се забележи подобрение на външния вид на кожата. Въпреки това трябва да се консултирате с лекар, за да ви се назначи лечение.

Препоръчително ли е добиването на тен при грип?


Добиването на тен чрез солариум се препоръчва при грип, тъй като топлината, която излъчват лампите помага на кръвообръщението, имунната система и стимулира тялото ни да се справи с причинителите на инфекцията. Въпреки това трябва да се консултирате с лекар, за да ви се назначи лечение.

Мога ли да ползвам солариум когато взимам лекарства?


Някои лекарства могат да причинят фотоалергична реакция (т.е.негативна реакция на кожата като почервеняването). Сред най-известните й причинители са: психиатричните лекарства, антибиотиците, антидепресантите, антихистамичните, а също така и някои съставки на зеленчуците. В тези случаи винаги трябва да се консултирате с личния си лекар преди слънчевата баня.

Мога ли да ползвам солариум по време на бременност?


Да, можете. По време на нормална бременност няма нужда от ограничения. В зависимост от етапа на бременността все пак трябва да избягвате да излагате тялото на стрес чрез продължителни слънчеви бани (при съмнения се консултирайте с личния си лекар).

Мога ли да нося контактни лещи в солариума и наистина ли са толкова важни слънчевите очила?


За да предпазите чувствителната кожа около очите при процедура със солалариум, винаги трябва да носите предпазни очила, устойчиви на УВ лъчи. Ще ги намерите в солариума, който ползвате. За пациенти, претърпели операции за коригиране на зрението, е от изключителна важност да носят защитни очила. При затворени очи в комбинация със слънчеви очила УВ лъчите не достигат до очите и лещите. Въпреки това, препоръчваме свалянето на лещите преди процедурата. Изсушаващият ефект, причинен от топлината, може да направи очите по-чувствителни, в резултат на което могат да се появят и нежелани реакции.

Могат ли възрастните хора да използват солариум?


Обикновено за възрастните хора добиването на тен не е вече от първостепенна важност. Те по-скоро биха желали да се възползват от положителните ефекти на УВ светлината при ревматични болки, за повдигане на тонуса или за произвеждането на витамин D3, който предотвратява остеопорозата. Следователно на този въпрос може да се отговори с твърдо ДА.

Вредно ли е добиването на тен при малки деца?


Основното правило е, на хора с тип кожа 1 и на малки деца да не се позволява да ползват солариум. Поради факта, че резистенцията на детската кожа към УВ светлината не е още напълно развита. Те могат да започнат да добиват тен най-рано след пубертета и само след като са получили изчерпателна професионална инструкция. Въпреки това, ние препоръчваме деца, ненавършили 18 години, изобщо да не се излагат на процедури за добиване на тен.

Съвместими ли са сауната и солариума?


По принцип, да. Все пак винаги трябва да сте сигурни, че натоварването (на кръвообръщението) не е твърде високо.

Колко дълго след соларна баня трябва да чакам, преди да си взема душ?


За съжаление все още съществува масова заблуда, че трябва да чакате до два часа след соларна баня за добиване на тен, за да си вземете душ. В случай, че се притеснявате, че може да ви се измие тена, можем да ви успокоим. Това със сигурност няма да се случи! Следователно не е проблем да си вземете душ след соларна баня.

Защо добивам много по-бързо тен от останалите?


Най-вече генетичният фактор определя дали ще добиваме тен по-бързо или не, тъй като всички сме родени с определен цвят на кожата. От този фактор зависи капацитетът на клетките да оформят пигмента, за да произвеждат малко или много пигментни субстанции.

Какво е правилното отношение към кожата ми, когато ползвам солариум?


Почистете всякакъв вид козметика преди процедурата. Използвайте специално предназначената козметика за солариум. Лосиони с UV защита НЕ са подходящи за този вид процедури за добиване на тен. За идеална грижа за кожата след процедура използвайте лосион за след солариум.

Защо е необходимо да използвам соларна козметика?


Както от слънцето така и от солариума, кожата се дехидратира. В резултат от тази загуба на вода, кожата ни се изсушава и се появяват лишеи, бръчки, бенки, петна и други нежелани ефекти. Соларната козметика съдържа необходимите съставки за хидратация и за предотвратяването на тези нежелани ефекти. Освен това тази козметика е специално разработена да си взаимодейства със соларните лампи, в резултат на което се избягват зачервяванията и изгарянията, порите на кожата се отварят и се получава по-дълготраен, красив и здравословен тен. 

* Без козметика, ние губим между 30 и 40 % от ултравиолетовата радиация, защото тя не може да се усвои от суха кожа.

* Потъмняването без козметиката започва след 3-4 минути, а с козметиката започва след 1-2 минути.

* При използването на луксозни лосиони съдържащи активни съставки, почерняването започва след 30-40 сек.

* С лосиона, вие не само ще получите по-дълбок и по-бърз тен, но и ще задържите тъмния цвят до 14 дена, а без лосиона тена започва да пада след 4-тия ден.

* Кожата е добре предпазена и хидратирана от високо качествени и специализирани съставки. 

* Предотвратява появата на лишеи, бенки, петна, бръчици, зачервявания, изгаряния и други нежелани ефекти.